Hoe kan ik vegetariër worden?

Toasts 01

Samenvatting Artikel

Vegetariër worden? Lees deze tips!

Wil jij vegetariër worden en ben je benieuwd hoe je dit het beste kunt doen? Ben je vegetariër, dan eet je geen vlees, vis of schaaldieren. Ook zal je niet snel producten eten waar dierlijke producten in verwerkt zijn, zoals soep met dierlijk gelatine. Vegetariër worden is echter niet iets wat je zomaar even in een dag doet. Om die redenen hebben wij verschillende handige tips voor je op een rij gezet, zodat je straks succesvol vegetariër wordt. Lees snel verder voor onze tips!

Word vegetariër in stappen

Wil je vegetariër worden, dan is het zeker aan te raden om dit in stappen te doen.
Misschien wil je in een keer stoppen met het consumeren van vlees en vis, maar dit is niet aan te raden. Wil je langdurig vegetariër zijn en het kunnen uithouden, dan kun je het beste vegetariër worden in stappen. Geef jezelf geen deadlines en leg ook niet teveel druk op jezelf. Stel dat je elke dag vlees eet, dan kun je bijvoorbeeld beginnen door eens twee dagen in de week geen vlees te eten en een vegetarisch gerecht klaar te maken. Vervolgens bouw je dit steeds verder op tot je helemaal geen vlees meer eet. Zo zorg je ervoor dat je er zowel lichamelijk als mentaal klaar voor bent om vegetariër te worden.

Blijf naar je lichaam luisteren

Als je je eetpatroon verandert, kan dit best ingrijpend zijn. Dit brengt zowel lichamelijke als psychische veranderingen met zich mee. Daarom is het belangrijk om naar je lichaam te blijven luisteren en de signalen die je lichaam je geeft. Als je op een stapsgewijze manier vegetariër wordt, zal je eerder de gunstige effecten voelen van het vegetariër zijn.

Heb je een gevoelige spijsvertering, dan kun je in het begin moeite ondervinden met het verwerken van meer groente. Het kan ook andere effecten op je hebben, waarbij je wel direct actie moet ondernemen. Zo kun je last krijgen van intense vermoeidheid, maagkrampen, hoofdpijn, moeite met inslapen, hongergevoelens en andere klachten. Houd hier zeker rekening mee als je besluit om vegetariër te worden. Door dit stapsgewijs te doen, zal je minder snel last hebben van bovengenoemde klachten.

Schakel de hulp van een voedingsdeskundige in

Het kan ook zeker helpen om een voedingsdeskundige in te schakelen. Hij of zij kan jou extra begeleiding bieden. Een voedingsdeskundige kan je van alle informatie voorzien die je nodig hebt als je vegetariër wilt worden. Hij of zij weet ook hoe je het beste om kunt gaan met moeilijke momenten en klachten. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Er zijn zeker mensen die in de problemen komen als ze de overstap maken naar een vegetarische leefstijl.

Een voedingsdeskundige kan je hierbij de beste ondersteuning bieden. Het is ook vrij normaal om moeite te hebben met de overgang naar vegetariër zijn, omdat je al je oude gewoontes ineens los moet laten. Veel mensen zijn opgegroeid met vlees, aardappelen en groente als basis voor een gezonde maaltijd. Als je vegetariër bent eet je niet alleen anders, maar doe je ook anders boodschappen. Het kan je ook helpen om meer te lezen over de vegetarische leefstijl in boeken, via blogs of informatie te bekijken via filmpjes. Zo weet je straks precies hoe jij het beste vegetariër wordt!

Andere blogartikelen voor vegetariërs